Naslovnica Život Trump: Ili je greška ili je napravljeno namjerno…

Trump: Ili je greška ili je napravljeno namjerno…

446
Donald Trump

Washington — Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je Kinu na moguće “posljedice” ukoliko je “svjesna odgovornosti” za pandemiju koronavirusa.

“Mogla je biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije bila, i sada cijeli svijet pati zbog toga”, rekao je Trump sinoć govoreći o pandemiji koronavirusa tokom svoje dnevne konferencije iz Bijele kuće.

Na pitanje novinara da li Kina treba snositi posljedice zbog epidemije koronavirusa koja se pojavila u decembru u kineskom gradu Wuhanu i od koje je umrlo više od 157.000 ljudi u svijetu, Trump je odgovorio: “Ako je svjesna odgovornosti, svakako.”

“Ako je to bila greška, greška je greška. Međutim, ako je svjesna odgovornosti, da, onda treba da budu posljedice”, rekao je Trump, prenosi federalna.ba, potivajući se na agencije Beta i AFP.

Trump se pitao da li se radi o grešci koja je izmakla svakoj kontroli ili je to napravljeno namjerno i dodao da postoji velika razlika između te dvije stvari. On je rekao da je u oba slučaja trebalo da Kinezi o tome obavijeste svijet.

“Tražili smo da budemo uključeni ranije i oni nisu htjeli. Mislim da su znali da to nije bilo dobro i da im je bilo neprijatno. Oni su rekli da sprovode istragu. Dobro, da vidimo šta će biti s njihovom istragom, međutim, i mi sprovodimo istrage”, dodao je američki predsjednik.

Trumpova administracija je prenijela da ne isključuje mogućnost da je novi koronavirus greškom raširen iz laboratorije za istraživanje slijepih miševa u Wuhanu.

Američki predsjednik također je doveo u pitanje zvanične kineske podatke oko koronavirusa, ukazujući da je tamo stopa smrtnosti 0,33 na 100.000 stanovnika.

“Ta cifra je nemoguća, nemoguće je postići tu cifru”, rekao je Trump.

Prema grafikonu predstavljenom na sinoćnjoj konferenciji za novinare, SAD su zabilježile 11,24 smrtna slučaja na 100.000 ljudi, što se poredi sa 27,92 u Francuskoj i 42,81 u Španiji.

(StarMo)