Naslovnica Politika Trump: Ako me smijenite – rat!

Trump: Ako me smijenite – rat!

566
foto: agencije - ilustracija

Washington — Američki predsjednik Donald Trump upozorio je na Twitteru da bi njegov opoziv mogao da izazove drugi građanski rat u SAD-u, citirajući izjavu evangelističkog pastora Roberta Jeffressa, koji je tu ocjenu iznio za “Fox news”.

Jeffress je dodao da bi zemlja opozivom predsjednika mogla da bude nepovratno slomljena i da se od toga nikada ne bi oporavila.

Trump je na Twitter nalogu napisao da, kao i svaki američki državljanin, zaslužuje da se suoči sa onim ko ga optužuje, pogotovo, kako je naveo, zato što je uzbunjivač predstavio savršen razgovor sa inostranim liderom na potpuno “netačan i prevarantski” način.

On je dodao da ne želi da se sastane samo sa uzbunjivačem “koji je iznio informacije iz druge i treće ruke”, već i sa osobom “koja mu je nezakonito dala te većim dijelom netačne informacije”.

“Da li je ta osoba špijunirala predsjednika SAD? To će imati velike posljedice”, napisao je Trump, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Srnu.

On je istakao da želi da predsjednik Odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD za obavještajne poslove Adam Schiff bude ispitan na najvišem nivou zbog “prevare i izdaje”, prenosi “Sputnik”.

“Njegove laži iznijete su na najbezobrazniji i najgrozniji način u istoriji Kongresa. On je napisao i pročitao užasne stvari, a onda rekao da ih je izgovorio predsjednik”, naveo je Trump.

Schiff je juče izjavio da je Kongres SAD odlučan u namjeri da dobije pristup razgovorima Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim liderima i dodao je da je Kongres zabrinut da postoji mogućnost da je Trump ugrozio nacionalnu sigurnost SAD.

Poslije dojave anonimnog uzbunjivača iz obavještajnih krugova, demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru Trumpovog opoziva.

Demokrate navode da je Trump zloupotrijebio položaj i da je od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog tražio političku uslugu – da u Ukrajini istraži poslovanje Huntera Bidena, sina njegovog potencijalnog protivkandidata na predsjedničkim izborima iz redova demokrata Joea Bidena.

(StarMo)