Naslovnica Život Trump: 8,3 milijardi dolara za borbu protiv virusa

Trump: 8,3 milijardi dolara za borbu protiv virusa

326
Donald Trump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak odobrenje za hitne troškove u vrijednosti 8,3 milijarde dolara kako bi se ubrzao odgovor na korona virus, osiguravajući sredstva lokalnim i državni zvaničnicima za borbu protiv širenja infekcija.

Mjera finansiranja uključuje više od 3 milijarde dolara za istraživanje i razvoj vakcine, testove i liječenje, 2,2 milijarde za pomoć javnim zdravstvenim aktivnostima u prevenciji, spremnosti i odgovoru na virus, kao i 1,2 milijarde dolara pomoći za međunarodne napore usmjerene ka suzbijanju korona virusa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Korona virus koji je prvi put identifikovan u kineskom gradu Wuhanu krajem decembra prošle godine i koji izaziva bolest koju su u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji identifikovali kao COVID-19, do sada je zarazio 200 osoba u Sjedinjenim Državama a 12 osoba je preminulo.

Senat je u četvrtak odobrio mjeru u iznosu od 8,3 milijarde u nadi da će pomoći suzbijanju epidemije.

“Vjerujem da u situacijama poput ove, ne treba štedjeti kako bi se zaštitio američki narod”, rekao je predsjednik Odbora za budžetska sredstva Richard Shelby.

(StarMo)