Naslovnica Region Trojica Srba osuđeni u odsustvu za ratne zločine

Trojica Srba osuđeni u odsustvu za ratne zločine

316

Zagreb — Trojicu pripadnika srpskih paravojnih formacija – Dušana Žarkovića (63), Bogdana Jednaka (54) i Dušana Martića (52) – Županijski sud u Zagrebu u odsustvu je osudio na po 10 godina zatvora za ratni zločin nad hrvatskim civilima 1991. u banijskom selu Joševica.

Sva trojica imaju dvostruko državljanstvo – Srbije i Hrvatske – i nedostupni su hrvatskom pravosuđu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema presudi, oni su kao pripadnici srpskih paravojnih formacija 6. novembra 1991. u mjestu Joševica, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatskih regularnih oružanih snaga i srpskih paravojnih jedinica ubili troje hrvatskih civila od 55, 56 i 59 godina.

Tog dana Žarković, Jednak i Martić zatražili su od Nikole i Gine Kreštalica da im daju svoj privatni automobil Volvo te zlato i nakit. Potom su naoružani upali u njihovu kuću, gdje je bio Đuro Kreštalica i ubili ih, nakon čega su mjesto zločina napustili s njihovim automobilom i opljačkanim stvarima.

Žarković i Jednak su u septembru 2018., također u odsustvu, na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubistva 21 osobe hrvatske nacionalnosti.

(StarMo)