Naslovnica BiH Trnka: Ovo je “svojevrsni državni udar”!

Trnka: Ovo je “svojevrsni državni udar”!

733
Kasim Trnka

Sarajevo — Ugledni profesor ustavnog prava, bivši sudija Ustavnog suda BiH i član Venecijanske komisije Kasim Trnka kazao je za “Dnevni avaz” da je odluka koju su donijele vlasti u manjem bh. entitetu, odnosno da će predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, “jedinstven primjer da nosioci vlasti u Republici Srpskoj flagrantno krše princip vladavine prava”.

“Time se deklariraju da rade suprotno svim evropskim standardima i evropskim vrijednostima. Konačno su pokazali o kakvom se sistemu radi i šta oni namjeravaju u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Nepoštivati odluke Ustavnog suda, to je u demokratskom svijetu potpuno neprihvatljivo” – kazao je Trnka.

Prema riječima profesora, u ovom slučaju ne radi se samo o kršenju Dejtonskog sporazuma, “nego je to svojevrstan državni udar”.

“Dakle, nepoštivanje vladavine prava i odluka institucija BiH, to je apsolutno dovođenje u pitanje funkcioniranja ukupnog sistema. Znači, radi se o svojevrsnom obliku državnog udara i tu neko mora da intervenira, ili visoki predstavnik ili međunarodna zajednica u širem smislu” – upozorio je profesor Trnka.

(StarMo)