Naslovnica Politika Trnka: Ne govori se o vrijednostima građanske države

Trnka: Ne govori se o vrijednostima građanske države

343
Kasim Trnka

Sarajevo — Tribina „BiH građanska država – zašto ne „ održana je u Sarajevu u organizaciji Savjeta za ustavno-pravna, društvena i politička pitanja Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

Uvodničari na tribini bili su profesor ustavnog prava Kasim Trnka, predsjednik Savjeta Vijeća, profesorica na Pravnom fakultetu Zenica Maša Alijevič i docent Sedad Dedić.

Trnka je istakao da Savjet za ustavno-pravna, društvena i politička pitanja VKBI smatra “korisnim da se u javnom medijskom prostoru ponovo pokrene priča o građanskoj državi”.

Zahvaljujući našim političkim odnosima ona je bila potpuno potisnuta. I u javnosti se ne govori o pravim vrijednostima građanske demokratije. Stalno se potencira da se za to zalažu bošnjački intelektualci, jer zagovaraju majorizaciju nad Srbima i Hrvatima, što nije tačno. Moguće je napraviti građanski državu u kojoj će se poštovati nacionalna ravnopravnost – rekao je Trnka.

On je naglasio da su Evropska komisija i Evropski sud za ljudska prava upozoravali da postojeći koncept sa konstitutivnim narodima nije kompatibilan sa evropskim pravnim naslijeđem i da Bosna i Hercegovina “mora preduzimati radikalne reforme u tom pogledu”.

(StarMo)