Naslovnica Izdvojeno Trilaterala u Beogradu: “Stabilizirajuća uloga Turske na Balkanu”

Trilaterala u Beogradu: “Stabilizirajuća uloga Turske na Balkanu”

570

Beograd — Trilateralni sastanak u Palati Srbije u Beogradu, kojem su prisustvovali predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, okončan je sa gotovo 45 minuta zakašnjenja u odnosu na prvobitno zakazani termin.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da je Republika Turska stabilizirajući faktor u cijelom regionu, te da ona ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika.

“Svaka od naših zemalja ima svoje bilateralne odnose, pa tako i BiH i Srbija. Mi ćemo svoje bilateralne odnose i pitanja, kojih ima, rješavati u bilateralnom dijalogu. Postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH i ta pitanja treba početi rješavati. Zato je potrebno voditi dijalog i ono što sam danas kazao, da je za mene potrebna jedna intezivnija saradnja između institucija BiH i Srbije jer samo se tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi. Ono što je zajedničko za sve naše države je pitanje autoputa Sarajevo – Beograd. To je vrlo važan projekat, to je projekat koji defintivno utječe i na mir i na stabilnost u cijelom regionu”, izjavio je Džaferović, prenosi Faktor.

Džaferović je naglasio da je Republika Srbija završila svoje obaveze, a da je BiH preuzela obavezu da je što je moguće prije definira i nakon toga zaključimo ugovore sa Turskom i Srbijom kako bi taj projekat bio što prije realiziran.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u uvodnom obraćanju kazao da je razgovarano o razvojnim projektima, kao što je gasovod Turski tok, te o investiranju u željezničku mrežu.

“Riječi gospodina Erdogana da treba izbjeći svaki eventualni etnički prostor na ovim prostorima i graditi mir je prihvatljiv za sve nas. Želimo da to činimo i da radimo i da u tom pogledu nižemo uspjehe. BiH ima silne unutrašnje probleme i nije u poziciji da rješava probleme kao što je to riješila Srbija. Mi smo u ozbiljnom zaostatku u vezi s operacionalizacijom projekata autoputa. Vjerujem da bi moglo doći do formiranja Vijeća ministara, koje bi operativno trebalo da odblokira i ovu vrstu saradnje”, izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da bi naredni sastanak u istom formatu mogao biti u Sarajevu, a zatim naredni u Turskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je ponovio da će bitaleralna pitanja biti otvarana na narednim bilateralnim susretima.

“Javile su se i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke mreže i željezničke infrastrukture. Pošto je riječ o zahtjevnom terenu, barem u BiH, to jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni. Korisni su jer povezuju dvije zemlje, naše građane, a pogotovo mi u BiH imamo veliki interes da se oni realiziraju jer ostvaruju povezanost u okviru BiH na nekim komunikacijskim pravcima koji su do sada nedovoljno izgrađeni ili su već zakrčeni”, zaključio je Komšić.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost Erdoganu i Turskoj zbog, kako je kazao, nesumnjive stabilizirajuće uloge na Balkanu, koja je veoma važna.

“Erdogan je svojim ostankom danas ovdje u Beogradu i zajedničkim odlaskom u Sremsku Raču pokazao koliko mu je važan ovaj region, i Srbija i BiH, i ja sam zahvalan po tom pitanju. Za nas je danas veliki i važan dan. Od 1945. godine, čini mi se da ćemo svi da se usaglasimo, a ovo je jedna od rijetkih stvari oko koje ćemo svi biti složni u Srbiji i u BiH. Kao da je postojala neka nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se grade komunikacijske veze između Srbije i BiH. Nemamo ni dobrih puteva ni dobrih pruga. Sada je vrijeme da se to promijeni”, poručio je Vučić.

Vučić dodaje da će most preko Save biti izgrađen sredstvima Srbije, te da će se na taj način Srbija spojiti sa Bijeljinom, a zatim i sa Tuzlom.

“Uvijek su Tuzlaci više naginjali ka Beogradu nego ka nekim zapadnim dijelovima bivše Jugoslavije, a tu smo vezu i nit uspjeli izgubiti poslije sukoba 90-ih godina”, izjavio je Vučić.

(StarMo)