Naslovnica Mostar Tribina u Mostaru: Nasilje nad ženama se smatra gotovo normalnim

Tribina u Mostaru: Nasilje nad ženama se smatra gotovo normalnim

827
foto: Fena

Mostar — Na javnoj tribini po nazivom “Nasilje: izraz nemoći”, koja je održana u sklopu kampanje protiv nasilja nad ženama pod nazivom “Jedna milijarda ustaje” istaknuto je, uz ostalo, kako su različite vrste nasilja nad ženama prisutne u svim sferama života, a najviše u porodici.

“Imamo taj tradicionalni problem gdje je to smatrano gotovo normalnim, problem da ne postoji neko sistemsko osvješćivanje kako žena, tako i muškaraca o tome kako su takve vrste ponašanja problematične”, rekla je na javnoj tribini u četvrtak u Mostaru književnica Senka Marić.

Mišljenja je da je nasilje nad ženama više izraženo nego što se govori u javnosti, prenosi Fena.

S pozicije književnosti istakla je koliko i šta književnost može konkretno uraditi po pitanju nasilja nad ženama.

“Svi smo odgovorni za sebe, trebamo raditi na sebi, te pronalaziti nove modele ponašanja, inforimirati se kako o ovome tako i o drugim problemima”, poručila je književnica.

Članica udruženja “Žena BiH” Mostar Arnela Buzaljko posjetila je da o ovoj temi treba govoriti puno više i to svakoga dana, a ne samo prigodno.

“Nasilje nad ženama izuzetno je važna tema o kojoj bi se trebalo razgovarati svakoga dana u godini, jer mi ‘napredujemo’ u odnosu na svijet kad su statistike o nasilju u pitanju. Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina u svom životnom vijeku doživi neku vrstu nasilja”, ukazala je Buzaljko.

Dodala je kako je poražavajuća i činjenica da se veliki broj žrtava nasilja vraća nasilnicima, jer su ekonomski ovisne od njih.

Riječ je o najmasovnijoj svjetskoj akciji protiv nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama koja se u Mostaru organizira devetu godinu za redom, a u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara, Podružnice Psihologa Hercegovina i Udruženja Žena BiH.

(StarMo)