Naslovnica BiH Tri vlade u BiH će to potvrditi u najkraćem roku

Tri vlade u BiH će to potvrditi u najkraćem roku

130
foto: RSE

Sarajevo — Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je u srijedu, nakon sastanka sa entitetskim premijerima koji je održan u Sarajevu, kako su usaglasili da bh. granicu otvore za sve strane državljane koji budu imali negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

“Na taj način BiH je stvorila jednake uslove za sve države u svijetu, izuzev naših neposrednih susjeda za susjede koji su i do sada imali povlašteni položaj kada je u pitanju ulazak u Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je Tegeltija, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Tegeltija je dodao kako će entitetske vlade u najkraćem roku to potvrditi na svojim sjednicama, kao i Vijeće ministara BiH, na narednoj sjednici.

Bosna i Hercegovina je od 1. juna otvorila granice za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske bez dodatnih ograničenja i uz pridržavanje epidemioloških mjera koje izdaju epidemiološki zavodi.

Na sjednici Vijeća ministara BiH 14. jula dopunjena je Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime je omogućen ulazak u zemlju i građanima zemlja članica Europske unije (EU) i zemlja članica Šengenskog prostora.

Novom odlukom bit će dozvoljen ulazak u BiH svim stranim državljanima.

(StarMo)