Naslovnica Život Tri velike države bez struje

Tri velike države bez struje

130
foto: ilustracija

Zagreb — Srednjeazijske države Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan pretrpjele su prekid snabdijevanja električnom energijom u velikim gradovima, rekle su vlasti i stanovnici, nakon što je isključen glavni dalekovod u Kazahstanu.

Mreže tri bivše sovjetske republike međusobno su povezane, a preko Kazahstana su povezane s ruskom električnom mrežom koju mogu koristiti za vrijeme neočekivanih nestašica, prenosi Index.hr.

Međutim, kazahstanski dalekovod Sjever-Jug, koji povezuje gusto naseljeni južni Kazahstan i dvije susjedne države s velikim elektranama u sjevernom Kazahstanu i s ruskom mrežom, isključen je u utorak ujutro iz hitnih razloga u centralnom azijskom dijelu mreže, rekao je mrežni operater KEGOC.

Prekidi su prijavljeni u najvećem kazahstanskom gradu Almatiju i nekoliko većih južnih gradova u blizini uzbekistanske i kirgistanske granice. Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu rekle su da ponovno pokreću elektrane nakon hitnog prekida rada i da će u početku ostati isključene iz srednjeazijske mreže.

(StarMo)