Naslovnica Život Tri uslova za ublažavanje restriktivnih mjera

Tri uslova za ublažavanje restriktivnih mjera

293
foto arhiva

Berlin — Doktor Hans Henry Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu poručio je zemljama da “pažljivo postupaju kada je u pitanju ublažavanje restriktivnih mjera”.

– Nad Evropom su se spustili oblaci epidemije. Broj slučajeva širom kontinenta nastavlja da raste, rekao je Kluge, prenio je Tanjug.

On je upozorio da se tokom prethodnih 10 dana broj zaraženih udvostručio i stigao do brojke od miliona, što je oko 50 posto od ukupnog broja slučajeva u svijetu.

Kluge je objavio da najpogođenije zemlje u Evropi, Italija, Španija, Njemačka, polako bilježe optimističnije rezultate.

Ipak, naglasio je da su predstojeće sedmice vrlo kritične za Stari kontinent i da od ponašanja svakoga od nas zavisi i ponašanje virusa.

Kluge je naveo da bi sve države, kao prvi uslov. trebale prije svega dokazati da je prenošenje virusa pod kontrolom.

Drugi preduslov je da zdravstveni sistem nesmetano funkcioniše, što znači da pacijenti mogu na vrijeme da se testiraju, izoluju i da se identifikuju njihovi kontakti koji će biti smješteni u karantin.

Kao treći uslov, on je naveo to da bude osigurano da se rizik o širenju sveo na minimum u posebnim mjestima poput staračkih domova, ustanova za mentalno oboljele kao i prenaseljenim mjestima.

(StarMo)