Naslovnica BiH Tri miliona eura iz EU za traženje nestalih u BiH

Tri miliona eura iz EU za traženje nestalih u BiH

299
Johann Sattler

Sarajevo — Evropska unija nastavit će pružati podršku Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) koja vlastima Bosne i Hercegovine pomaže pri pronalaženju i identificiranju osoba koje se još uvijek vode kao nestale u sukobu iz 1990-ih.

U okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, Evropska unija je osigurala tri miliona eura kako bi omogućila nastavak ICMP-ovog rada tokom naredne tri godine, saopćio je ICMP.

Nova sredstva omogućit će ICMP-u da vodi politički dijalog s vlastima u BiH i porodicama nestalih s ciljem izgradnje kapaciteta BiH u testiranju DNK. ICMP će nastaviti podržavati BiH i svojom forenzičkom ekspertizom, uključujući pomoć pri ekshumacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, kao i podršku u provođenju identifikacija zasnovanih na analizi DNK.

– Stalna podrška Evropske unije ICMP-u ima za cilj podržati njihove napore u rješavanju nepoznatih sudbina nestalih osoba, kao i pomoći vlastima da ispune svoje obaveze prema porodicama nestalih. Porodice imaju pravo znati sudbinu svojih nestalih srodnika. To nije samo naša zajednička moralna dužnost, već doprinosi i jačanju vladavine zakona, mira i stabilnosti u zemlji – rekao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

(StarMo)