Naslovnica Život Tri Arapa ubijena, 12 izraelskih vojnika ranjeno

Tri Arapa ubijena, 12 izraelskih vojnika ranjeno

498

Beograd/Jerusalem — Tri Arapa su ubijena i 12 izraelskih vojnika je ranjeno danas u napadima i sukobima koji su izbili sedam dana nakon što je administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa objavila dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan.

Plan je uveliko u korist Izraela, a Palestinci su ga u potpunosti odbacili, što je izazvalo bojazan od povratka ciklusa nasilja.

Izraelske nacionaliste plan je podstakao da pozovu na aneksiju dijelova Zapadne obale, teritorije na kojoj Palestinci namjeravaju da osnuju svoju nezavisnu državu, što je pojačalo napetost u regionu.

Ta napetost je danas eskalirala u najmsrtosniji dan nasilja nakon više meseci, navodi AP. Portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rudeyne izjavio je za palestinsku novinsku agenciju Wafa da je Trumpov plan “stvorio atmosferu napetosti i eskalacije”, prenosi Beta.

Rano jutros jedan palestinski vozač je svojim automobilom uletio u grupu izraelskih vojnika u Jeruzalemu, ranivši dvanaestoro, prije nego što je pobjegao, rekla je izraelska vojska. Izvještaja o žrtvama nije bilo ni na jednoj strani.

Na Zapadnoj obali dva Palestinca su preminula nakon što su izbili sukobi s izraelskim vojnicima, rekli su palestinski bolnički zvaničnici. Kasnije je izraelska policija saopštila da je ubijen jedan izraleski Arap koji je otvorio vatru na izraelske snage u jeruzalemskom Starom gradu, lakše povrijedivši jednog policajca.

Palestinska organizacija Islamski džihad nije preuzela odgovornost za nalijetanje automobilom na vojnike u Jeruzalemu ali ga je pohvalila i označila kao “početak novog sukoba oko Trumpovog plana”.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu zarekao se da će napadač biti uhvaćen i da je to samo “pitanje vremena”. Takvi akti nasilja bili su uobičajeni u Jeruzalemu u posljednjoj deceniji ali su potepeno prestali.

Danas je takođe izraelska vojska napala pozicije Hamasa u pojasu Gaze nakon što su tri minobacačke rakete ispaljene na Izrael.

(StarMo)