Naslovnica BiH Trgovci iz tri kantona traže poništenje odluke Vlade FBIH

Trgovci iz tri kantona traže poništenje odluke Vlade FBIH

379
foto: ilustracija

Mostar — Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) objavila je saopštenje za javnost kojim žele “upozoriti na moguće nesagledive posljedice koje bi izazvalo provođenje Odluke Vlade FBiH o provođenju mjera neposredne kontrole cijena pojedinih namirnica, usvojenu na 261. sjednici Vlade, održanoj 1. travnja/aprila 2021”.

“Utvrđeni maksimum visine marže od 8 posto na nabavnu cijenu u maloprodaji, odnosno 6 posto u veleprodaji, nije dovoljan čak ni za pokrivanje troškova transporta, a da se ne govori o drugim troškovima trgovačkih poduzeća.

S tim u vezi, vodeća trgovačka preduzeća iz tri županije/kantona s područja Hercegovine traže poništenje ove odluke”, saopšteno je iz APH-a.

Ističu i kako ne treba izgubiti iz vida da trgovci već godinu dana trpe ogromne gubitke i pri tome izmiruju sve propisane obaveze prema državi bez bilo kakvih refundacija. Odluka o ograničenju marži dodatno bi, smagtraju u APH-u, pogoršala ionako nepovoljan položaj trgovačkih preduzeća, koja posluju s izuzetno niskom maržom u poređenju sa maržama u regiji i šire, a marže nisu mijenjane cijelo vrijeme trajanja pandemije.

“Preduzeća na koja se ova odluka odnosi u kontinuitetu bilježe pad prihoda, a ujedno imaju konstantno povećanje troškova zbog angažmana zamjenskih radnika uslijed velikog broja oboljelih ili onih u izolaciji, a svima se uredno plaćaju doprinosi.


Treba imati na umu da ova privredna oblast zapošljava najviše radnika u našoj zemlji, a od pojave pandemije kontinuirano trpi najveće gubitke, što zbog smanjenja potrošnje, što zbog različitih epidemioloških mjera koje donose stožeri/štabova na svim nivoima”, dodaje se u saopštenju.

U APH-u tvrde da je odluka Vlade FBiH protivne osnovnim postulatima tržišnog poslovanja, te ukoliko ne dođe do njene izmjene, uslijedit će, zbog neodrživog modela poslovanja, “neželjeno zatvaranje prodajnih objekata i otpuštanje radnika”.

“Upozoravamo da kao posljedica ove odluke nisu isključene ni nestašice osnovnih proizvoda na policama trgovina. Također, ova odluka može ugroziti i domaću proizvodnju prehrambenih proizvoda za stanovništvo”, stoji, takođe, u saopštenju.

Kao očekivana pojava zbog ovakve odluke Vlade FBiH, moguće je masovno preseljenje preduzeća iz Federacije BiH u entitet Republika Srpska, gdje ovakve odluke nisu prihvatljive i one se ne razmatraju kao opcija, mišljenja su u APH-u.

“Zagovaranjem hitne izmjene navedene odluke Vlade FBiH mi se pridružujemo ostalim predstavnicima pogođenih trgovačkih preduzeća, koji jednoglasno traže isto to, te se nadamo da će predstavnici Federalne vlade naći sluha za naše argumente i upozorenje na pogubnost odluke koju su usvojili”, stoji u saopštenju koje je objavio Upravni odbor Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

(StarMo)