Naslovnica Život Treće Green Design Biennale u Mostaru

Treće Green Design Biennale u Mostaru

359
foto: ilustracija

Mostar — SGDF i Grad Mostar najavjuju otvaranje trećeg Internacionalnog Green Design Bienala u Mostaru 2. oktobra u 18:00 sati.

Green Design Bienale ove godine svojim programom obuhvata otvaranje izložbe o zelenim gradovima, objektima i dizajnu kao i predavanja koja će predstaviti uspješne primjere implementacije održivog planiraja i dizajna u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Turskoj, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U okviru Green Design Biennala ove godine, SGDF/Green Design Center organizira Internacionalnu jjetnu školu u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru i Univerzitetom Džemal Bijedić. U Ljetnu školu se pored Sveučilišta i Univerziteta, kao ključnih partnera, za učešće prijavilo pet univerziteta iz susjedstva te i Istambul iz Turske. Za vrijeme bijenala koje traje do 5. oktobra prezentirat će se i radovi na prvoj fazi izgradnje Green Design Centra i inovacionog parka za Jugoistočnu Evropu u Mostaru.

Očekuje se učešće oko 50 studenata sa sedam univerziteta, kao i 25 EU ahitekata, dizajnera i experata. Svečano otvaranje 3. Internacionalnog Green Design Biennala će se održati u srijedu, 2. oktobra 2019. godine u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, s početkom u 18 sati.

Treće Internacionalno green design Bienale otvorit će kreator Green Design Bienala i Green Deisgn Centra, prof. Elma Durmišević, holandski ambasador Reinout Vos, gradonačelnik Grada Mostara, Ljubo Bešlić, Rektor Univerziteta Džemal Bjedi, prof.dr. Elvir Zlomušica i Rektor Sveučilista u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, najavili su organizatori.

(StarMo)