Naslovnica Život Trebinje: Rekonstrukcija Starog grada

Trebinje: Rekonstrukcija Starog grada

538
foto: BHRT

Trebinje — Jedan od prepoznatljivijih simbola i turistička atrakcija u Trebinju je Stari grad. U toku je rekonstrukcija ovog spomenika kulture. Prema projektu, potpuno uređenje trebinjske tvrđave Kastel trebalo bi da bude završeno za tri godine, javlja BHRT.

Rekonstrukcija i osvjetljenje zidina, izgradnja hendeka oko kastela kojim bi ponovo plovile lađe, popločavanje ulica, sanacija, instalacija i kanalizacione mreže, led rasvjeta i sistem video nadzora – sve ovo je predviđeno planom obnove Starog grada u Trebinju. Ipak, najveći izazov će biti rekonstrukcija objekata, jer se bez njihove sanacije ne može doći do željenog cilja.

Ova arhitektonska cjelina spomenik je kulture. Sa Zavodom za zaštitu spomenika RS definisano je na koji način se mogu obavljati radovi u Starom gradu. Do sada su ispoštovane sve norme.

Paralelno sa rekonstrukcijom, razvija se i promet nekretnina u istorijskom jezgru. Povećan je i broj zahtjeva za rekonstrukcijom objekata, u posljednje dvije godine stiglo ih je 16. Početkom 2020. godine Grad Trebinje raspisaće javni poziv za rekonstrukciju fasada i krovova u Starom gradu.

U rekonstrukciju trebinjskog Starog grada biće uloženo nekoliko miliona maraka. Ukoliko sve bude teklo po planu, svi radovi bi trebalo da budu završeni do 2022. godine. A Kastel će konačno dobiti izgled kakav zaslužuje.

(StarMo)