Naslovnica BiH Trebinje: Omogućene analize tradicionalnih proizvoda

Trebinje: Omogućene analize tradicionalnih proizvoda

542
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Trebinje — Grad Trebinje nаbavio je novu laboratorijsku opremu, uz pomoć koje će biti vršene detaljne analize tradicionalnih proizvoda iz “Hercegovačke kuće”. Ovo će omogućiti da svaki proizvod ima potpunu deklaraciju i bude spreman za izvoz izvan granica Bosne i Hercegovine.

Nova laboratarijska oprema omogućiće utvrđivanje sadržaja proteina, ugljenih hidrata, masti, kao i ostalih parametara u namirnicima. Iako je kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica vršena i ranije, tek sa nabavkom nove opreme moći će da se urade deklaracije za svaki prehrambeni proizvod kooperanata „Hercegovačke kuće“, javio je BHRT.

“Kompletiranjem opreme koju smo dobili na korištenje od agrarnog fonda uz poslove koje obavljamo u laboratorijama, sada ćemo moći da obavljamo svobuhvatne analize namirnica malih proizvođača”, rekla je Danijela Jelić, iz Instituta za javno zdravstvo RS.

“Do sada smo imali mogućnost mikrobiološke i dio hemijskih analiza da uradimo sa opremom koja je ranije postojala. Sada ćemo pružiti podršku poljoprivrednim proizvođačima i vjerovatno ih na ovaj način podstaći da svoju proizvodnju podignu na viši nivo”, kaže Veselin Dragutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

Sredstva za novu opremu, čija je vrijednost 60.000 KM, obezbijeđena su iz budžeta Grada Trebinja i Agrarnog fonda. Proizvođačima tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na ovaj način pruža se mogućnost za njihov plasman i izvan granica Bosne i Hercеgovine.

“Ja se nadam da će nabavkom ove opreme Hercegovačka kuća kako u Trebinju tako i Banja Luci proširiti asortiman, dati mogućnost građanima koji kupuju da budu sigurniji u proizvode i naravno ono što je najvažnije jeste da ćemo i izvan granica RS otvoriti nove hercegovačke kuće”, izjavio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Agrarni fond Grada Trebinja trenutno sarađuje sa 100 kooperanata sa područja grada. Na policama „Hercegovačke kuće“ nalazi se više od 500 proizvoda.

(StarMo)