Naslovnica BiH Traži se pritvor za pripadnika ISIL-a

Traži se pritvor za pripadnika ISIL-a

326
foto arhiva

Sarajevo — Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Dželko Armena, rođenog 1990. godine u Sarajevu.

U odnosu na navedenog osumnjičenog tužiteljstvo provodi istragu i tereti ga da je od 2013. godine, pa sve do sloma struktura tzv. “ISIL-a”, bio pripadnik jedinica u okviru terorističke organizacije “ISIL”, koja je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašena terorističkom organizacijom – javili su iz Tužolaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni Dželko bio je pripadnik “ISIL-a”, sve do konačnog sloma ove terorističke organizacije na području Sirije, kada je zarobljen od koalicijskih snaga, a u borbama na području Sirije, više puta je ranjavan.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, koji će svjedočiti o njegovom boravku i ratovanju u Siriji, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti kazneno djelo, te opasnosti da bi njegovo puštanje i boravak na slobodi, mogli izazvati uznemirenost građana i javnosti.

(StarMo)