Naslovnica Život Traži se povratak optuženika za terorizam u pritvor

Traži se povratak optuženika za terorizam u pritvor

363
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Nakon odluke Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine da, 19. maja 2020. godine, prihvati prijedlog branitelja optuženog Armena Dželke, iz Hadžića , za ukidanje pritvora, Tužiteljstvo BiH uložilo je žalbu te zatražilo da Sud razmotri odluku i umjesto mjera zabrane donese mjeru pritvora za optuženog – javlja RSE.

Armen Dželko optužen je da je bio pripadnik militantne organizacije takozvane “Islamske države”, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom.

Tužitelj u predmetu Ćazim Hasanspahić kao razloge za pritvor naveo je činjenicu da su se okolnosti promijenile u odnosu na vrijeme kad je Sud donio odluku o ukidanju pritvora, navodeći u prvom redu mjere u vezi s pandemijom COVID-19, odnosno, ukidanjem mjera zabrane kretanja.

Tužiteljstvo BiH smatra da su ovim stvorene okolnosti u kojima bi optuženi “mogao planirati napuštanje mjesta boravka”.

“Imajući u vidu činjenicu da je optuženi Dželko dugo vremena bio nedostupan organima gonjenja BiH, da je u Siriji ostao do samog kraja i da je bio lišen slobode, smatramo da mjere zabrane nisu dovoljne te da je potrebno donijeti mjeru pritvora”, kazao je tužitelj.

(StarMo)