Naslovnica Mostar Traži se podrška inicijativi za spomenik Mujagi Komadini

Traži se podrška inicijativi za spomenik Mujagi Komadini

288

Mostar — Pozivu za podršku Inicijativi za podizanje spomenika gradonačelniku Mujagi Komadini i njegovo finansiranje iz budžeta za 2021.godinu odazvalo više stranaka čiji vijećnici su spremni svjedočiti svoju posvećenost ovoj ideji – stoji u saopćenju, koga su potpisali: Edin Batlak, Radivoje Krulj i Josip Muselimović.

Javno zahvaljujemo strankama koje su u pismenoj formi podržale inicijativu i to: članicama Kolicije za Mostar 2020: Stranci demokratske akcije(SDA),Demokratsko fronti(DF),Stranci za bolju budućnost(SBB) i Bosanskoj patriotskoj stranci(PBS), Socijaldemokratskoj partiji(SDP) kao članici BH Bloka; Hrvatskoj demokratskoj zajednici 1990(HDZ 1990), Platformi za progres i Neovisnoj listi ”Pravo na grad”.

Stanovito razumijevanje za inicijativu iskazale su Lista ”Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar” i Naša stranka(NS) koja je članica BH Bloka. Nadamo se da i ostali pozvani akteri koji pismeno nisu odgovorili na naš poziv to nisu učinili uslijed velikih predizbornih aktivnosti obzirom da su u ranijem periodu iskazivali simpatije prema inicijativi.

Vjerujemo da će u vijećničkoj proceduri usvajanja budžeta za 2021.godinu svi akteri budućeg Gradskog vijeća potvrditi da na imenu Mujage Komadine postoji mostarski politički i društveni konsenzus.

Inicijativa građana Mostara da se podigne spomenik najpoznatijem gradonačelniku Mostara Mustafi Mujagi Komadini, pokrenuta je prije više od sedam godina. U samo dva dana pokretači ideje Josip Muselimović, odvjetnik, Radmilo Braca Andrić,bivši gradonačelnik Mostara i Edin Batlak, poduzetnik prikupili su blizu dvije stotine potpisa podrške od Mostaraca svih nacionalnosti.

Spomenik bi trebao biti izgrađen prema zamisli mostarskog kipara Florijana Mičkovića, na temelju koje se dobila saglasnost Federalnog zavoda kulturno-historijskog naslijeđa. U proteklih sedam godina nije se osigurala finansijska podrška u budžetu grada Mostara.

Inicijativni odbor je ocijenio da je upravo predizborno vrijeme zgodna prilika za provjeru vjerodostojnosti odanosti mostarskim vrijednostima koje svakako uključuju zaostavštinu velikana Mostara prije svega gradonačelnika Mujage Komadine.

 

(StarMo)

 

(StarMo)