Naslovnica Život Traže rat protiv Armenije

Traže rat protiv Armenije

350

Baku — Hiljade ljudi protestovalo je u Azerbejdžanu pozivajući na rat nakon posljednjih sukoba sa susjednom Armenijom.

Demonstranti su sinoć marširali Bakuom, zahtijevajući od vlade da rasporedi vojsku, a neki su čak ušli u nacionalni parlament.

Demonstranti su se okupili na trgu u Bakuu mašući zastavom Azerbejdžana i pozivajući na mobilizaciju vojske kako bi se preuzela sporna teritorija Nagorno-Karabah, prenosi danas BBC.

Mala grupa je ušla u Parlament i navodno razbila prozore i lustere prije nego što su ih bezbjednosne snage istjerale a policija je koristila vodeni top i suzavac kako bi rastjerala masu ispred zgrade.

Ovo je posljednjih godina najveće javno okupljanje u Azerbejdžanu a medijski izveštaji pominju brojku od oko 30.000 ljudi.

Dva susjeda na jugu Kavkaza su još od rata 1994. u sukobu, povremeno oružanom, uz žrtve, oko Nagorno-Karabaha – otcjepljenog regiona Azerbejdžana koji kontrolišu armenske snage, a zastali su pokušaji međunarodnog posredovanja da se problem riješi.

U posljednjem sukobu poginulo je 16 ljudi, a eskalacija se dogodila za vikend kada su u borbama učestvovali tenkovi i artiljerija.

Najmanje 11 vojnika Azerbejdžana i jedan civil su poginuli, dok je Armenija saopštila da je četvoro njenih vojnika ubijeno.

Napetosti su posljedica sukoba iz 2016. godine, a dvije države se sukobljavaju oko sporne teritorije četiri dana.

Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi dugo pokušava da posreduje u sukobu, dok MINSK grupa (Francuska, Rusija i SAD) pokušava da napravi primirje, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)