Naslovnica Život Traže ostavke i parlamentaraca

Traže ostavke i parlamentaraca

364
foto: RSE/Fena

Sarajevo — Građani koji su u subotu protestovali ispred Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, tražeći bolji tretman štićenika Zavoda Pazarić, razišli su se nakon što su iznijeli svoje zahtjeve.

Traže da svi parlamentarci, koji su na sjednici 20. novembra glasali protiv ili bili suzdržani od glasanja za inicijativu šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić, podnesu ostavke, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najavili su da će naredne sedmice biti održan radni sastanak roditelja djece koja su u Zavodu i drugih udruženja na kojem će biti usaglašene buduće aktivnosti i eventualno zakazani novi protesti.

Zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić je 20. novembra predstavila šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je objelodanila u Parlamentu Federacije BiH vide se djeca vezana za namještaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a prema onome što je iznijela Ćudić, mnoga od njih čitav dan i noć drže se u takvom položaju.

Zbog toga su kod štićenika Centra zabilježene brojne fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

(StarMo)