Naslovnica Izdvojeno “Traže ono što su Bošnjacima uskratili u RS-u”

“Traže ono što su Bošnjacima uskratili u RS-u”

555
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Baš kad je javnost u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pomislila da se proces formiranja vlasti privodi kraju, jer su kantonalni skupštinski zastupnici nakon više mjeseci zastoja sjeli u klupe, a stranke najavile skoro konstituisanje vlade, priča je ponovno zakomplikovana. Oglasio se SNSD – zatražio je ministarsku fotelju koja pripada srpskom narodu, tvrdeći da svi dosadašnji ministri nisu bili autentični predstavnici tog naroda.

“Srpska populacija u Federaciji BiH mora da ima adekvatne predstavnike, a ne neke špekulante koji se pojavljuju na različitim nivoima i onda, mimo interesa Srba i njihovih pozicija u samoj Federaciji, za druge odrađuju poslove”, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“S pravom zahtijevamo to mjesto kako bismo legitimno predstavljali srpski narod. Nikad dosad ministar nije bio iz neke legitimne srpske partije, odnosno, nije bio čovjek koga podržava najviše srpskog naroda u HNK-u”, ocjenjuje član GO SNSD-a Mostar Radislav Tubić, javlja FTV.

Ovakav je stav odmah naišao na neodobravanje političkih opcija koje participiraju u kantonalnoj vlasti. Za SDP BiH je, naprimjer, smiješno da ministarsko mjesto traži stranka koja je, kako kažu, na prošlim izborima sudjelovala unutar koalicije pod drugim imenom, a pri tom nije ni prešla izborni prag. U SNSD-u, pak, kažu – najviše su glasova na toj listi imali njihovi kandidati.

“Onda je to, definitivno, bila jedna prevara svih ljudi, jer su oni nastupali pod ‘srpskom listom’. Ako je to bilo, onda treba da objasne ljudima koji su davali glas srpskoj listi, a ne SNSD-u”, smatra predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a Ismet Lulić.

I u Stranci demokratske akcije slično razmišljaju, iako službeni stav o SNSD-ovom zahtjevu još nisu donijeli. Tvrde i da je licemjerno tražiti da se predstavnicima Srba u HNK-u osigura status kakav su sami uskratili, naprimjer, Bošnjacima u vlasti Republike Srpske.

“Trebaju se sa svojim strateškim partnerom HDZ-om prvo dogovoriti da se provede presuda Ustavnog suda o konstitutivnosti srpskog naroda i ravnopravnoj upotrebi jezika i pisama u HNK-u”, ističe predsjednik Glavnog odbora SDA Šerif Špago, prenosi federalna.ba.

Za HDZ BiH, opet, zahtjev SNSD-a nije loša ideja. Ne samo zbog činjenice da i sami, podsjećaju, zagovaraju legitimno predstavljanje na svim nivoima, nego i zbog nastojanja da Vlada HNK-a ovaj put bude višestranačka. A i ne bi onda bilo svojatanja kojoj stranci će pozicija rezervisana za Srbina u Vladi pripasti. No, ako je suditi po onima s kojima HDZ BiH o vladi razgovara – teško će to ići.

“Uvijek je prijepor bilo to jedno ministarstvo. Možda je ovo i kompromis da to ministarstvo uistinu pripadne stranci iz reda srpskog naroda koja je legitimni predstavnik, tako bismo to na jedan način premostili”, kaže Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK-a.

“Iz broja ministarstava koja će joj pripasti kad se bude dogovorila Vlada, izbor ministara će sigurno vršiti SDA. Neće dozvoliti da druge političke partije, pogotovo one koje nemaju kapacitete u Skupštini HNK-a, predlažu ministre za Vladu HNK-a”, poručuje Špago.

(StarMo)