Naslovnica Politika Traže od Schmidta da se obrati parlamentu…

Traže od Schmidta da se obrati parlamentu…

114

Sarajevo — Dnevni red dvodnevne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH proširen je s tačkom koja se tiče “navodnih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izbornom reformom”.

Glasat će se o prijedlozima koje su predložili klubovi poslanika SDA, HDZ-HNS, SDP BiH i DF.

Klub poslanika SDA traži od predsjedavajućeg doma Mirsada Zaimovića da uputi poziv Schmidtu sa zahtjevom da se na dvodnevnoj sjednici, koja je u toku, obrati poslanicima i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednih dana a koje se tiču izmjena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.

– To je neophodno prije svega kako bi se zastupnici u Predstavničkom domu ali i šira javnost upoznali o aktivnostima koje je najavio OHR u BiH. Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost ali i same zastupnike kao što je najava amandmana na Ustav FBiH vezana za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda – rekao je Feni predsjednik Kluba SDA Adnan Efendić.

Klub poslanika SDA traži poštivanje Briselskog sporazuma i rješavanje svih bitnih pitanja u BiH dijalogom u institucijama BiH.

 

(StarMo)