Naslovnica Politika Traže od kanadskog premijera da “sankcioniše Dodika”

Traže od kanadskog premijera da “sankcioniše Dodika”

406
Justin Trudeau

Montreal — Direktor kanadskog Instituta za istraživanje genocida Emir Ramić zatražio je da premijer Kanade Justin Trudeau, povodom odluke predstavnika bh. entiteta Republika Srpska da će bojkotovati državne organe Bosne i Hercegovine, “sankcionira i zaustavi Milorada Dodika”, prenijela je Fena.

Člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda označavaju kao “glavnog generatora destrukcije države BiH”, te zahtijevaju sankcije i za “njegove saveznike iz pozicije i opozicije bh. entiteta Republika Srpska, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost”.

“Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije. Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Dodika, člana Predsjedništva BiH, se mora konačno zaustaviti i sankcionirati”, navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida.

“Napad Dodika na Ustavni sud BiH zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost BiH u reguliranju pitanja državne imovine je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu. Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svakog građanina BiH odluka pozicije i opozicije RS-a o blokadi državnih institucija. Antidržavni potez pozicije i opozicije u RS-u je bez presedana u funkcioniraju pravnih i demokratskih država. Nepoštivanje vladavine prava, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, je opasano kršenje evropskih i kanadskih vrijednosti i pravnog naslijeđa, što opasno produbljuje krizu u BiH, što je kontinuirani cilj pozicije i opozicije u RS-u”, smatraju u Institutu za istraživanje genocida.

(StarMo)