Naslovnica Region Traže nezavisnost makedonske crkve

Traže nezavisnost makedonske crkve

393
Stevo Pendarovski

Skoplje — Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da “iskoristi svoje apelaciono pravo” za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve.

“Želio bih da vašoj svetosti uputiti zahtjev da uvaži poziv našeg pobožnog naroda i naše crkve da upotrebite svoje apelaciono pravo, kako bi naši građani pravoslavne vjeroispovijesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim kršćanima na svijetu”, naveo je Pendarovski u pismu patrijarhu Vartolomeju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pendarovski je, kako je objavio na svom Facebook profilu, pismo uputio povodom početka Nove crkvene godine.

“Vaša svetosti, predstavlja mi čast da Vam se obratim i izrazim svoje srdačne želje povodom početka Nove crkvene godine. Historija kaže da treba da smo stalno u toku sa vremenom i da ga koristimo u interesu blagostanja ljudi. Vaseljenska patrijaršija je primjer za to kako se može ostati dosljedan vrijednostima, a istovremeno biti dinamičan u suočavanju sa tekućim izazovima”, istakao je Pendarovski.

On je napisao da ga kao predsjednik Sjeverne Makedonije želi lično informisati da je njegova zemlja iskoristila prethodne tri godine da ostavi iza sebe historijske nesuglasice.

“Obraćam Vam se u ime velikog dijela mojih sugrađana koji se identifikuju kao pravoslavni kršćani i čija je jedina želja i potreba da budu sa svojim bližnjim i da se upute ka zajedničkoj budućnosti, suživotu i istinskoj slobodi”, poručio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski vaseljeskom patrijarhu Vartolomeju.

Odluka patrijarha Vartolomeja iz 2018. godine da se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Kijevskog patrijarhata prizna autokefalnost stavila je u fokus slučajave crkava u Makedoniji i Crnoj Gori koje traže nezavisnost od Srpske pravoslavne crkve.

(StarMo)