Naslovnica Politika Traže hitnu smjenu Zornića

Traže hitnu smjenu Zornića

306
foto: arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) osudio je “imenovanje osuđenog ratnog zločinca Envera Zornića za direktora Toplana Sarajevo”, te očekuje da će vlasti Županije Sarajevo “odmah donijeti odluku o smjeni i time djelomično ispraviti nepravdu i štetu koju su počinili”.

HNS ističe kako su vlasti, koje u Županiji Sarajevo predvode tzv. građanske stranke, imenovanjem Zornića “pokazale krajnje nepoštovanje žrtava Hrvata i Srba”.

Također, HNS podsjeća kako je Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca “jer je rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake”.

“Među ubijenima je i nekadašnji član HDZ-a BiH Josip Gogalo koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun, a ubijen je samo zato što je pokušao spasiti susjeda Jovana Popovića”, kaže se u priopćenju HNS-a i dodaje kako ta činjenica Zorniću, ali i bošnjačkom političkom vodstvu, očito nije predstavljala problem, niti prepreku, te je nagrađen direktorskom pozicijom u javnom poduzeću.

U HNS-u poručuju kako ovim postupkom vlast u Županiji Sarajevo nastavlja praksu iz Bugojna, odnosno Donjeg Vakufa gdje je osuđeni za zločine nad Hrvatima Enes Handžić nagrađen direktorskom foteljom.

“Žalosti što vlasti Županije Sarajevo također ne prezaju od iskrivljivanja povijesnih teza, ratnog puta, zlodjela koje su počinili pripadnici i zapovjednici Armije BiH te pokušaja da se jedna strana predstavi u posve drukčijem svjetlu nego što to jest slučaj”, navodi u priopćenju HNS.

(StarMo)