Naslovnica Politika Travnik i Foča: “Pod lupom” očekuje izbore u “normalnoj atmosferi”

Travnik i Foča: “Pod lupom” očekuje izbore u “normalnoj atmosferi”

377

Sarajevo — Očekujemo da će današnji izbori za načelnike općina Travnik i Foča (FBiH) pokazati da se izborni proces može provesti u normalnoj atmosferi, u kojoj će građanima biti omogućeno da slobodno iskažu izbornu volju, ustvrdio je predsjednik Strateškog odbora Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” – Vehid Šehić.

Šehić je na konferenciji za novinare u Travniku kazao kako se očekuje da će izborna administracija u dvjema općinama raditi isključivo u skladu sa zakonom i provedbenim aktima.

– Svjedoci smo da smo u dosadašnjim izbornim ciklusima imali velike nepravilnosti koje su stvarale političke tenzije. Nadam se da će današnji izbori u Travniku i Foči proći u jednoj normalnoj atmosferi. Očekujemo i da građani budu posmatrači i da nas obavijeste i prijave eventualne nepravilnosti – istaknuo je Šehić, ukazujući i na nužnost poštivanja epidemioloških mjera na biračkim mjestima.

Projekt menadžer Koalicije “Pod Lupom” Dario Jovanović kazao je da je za više od stotinu nestranačkih pomatrača izbora za načelnike općina Travnik i Foča jutros omogućen neometan pristup svim biračkim mjestima na koja su raspoređeni.

– Izborni proces protiče u skladu sa Izbornim zakonom i pratećim pravilima i procedurama. Ako govorimo o učestalosti izbornih propusta, odnosno propusta u radu biračkih odbora, najčešća vrsta je da na svakom četvrtom biračkom mjestu u Travniku nije istaknuta lista članova biračkih odbora, na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju. Ovo je obaveza i važno je kako bismo imali priliku otkriti ukoliko ima trgovine mjestima u biračkim odborima, što je nezakonita praksa – maglasio je Jovanović.


(StarMo)