Naslovnica BiH “Transfer”: Dvije osobe uhapšene

“Transfer”: Dvije osobe uhapšene

350
foto arhiva

Sarajevo — Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva „transfer“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije i lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo – udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima – prevara, krivotvorenje isprave i neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, te pranje novca.

U sklopu spomenutih aktivnosti, jedna osoba je privedena u prostorije SIPA-e i ispitana u svojstvu osumnjičenog, saopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predane Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, navodi se u saopćenju.

(StarMo)