Naslovnica Region Trakavica kod susjeda: Opet se sudi Glavašu za ratne zločine…

Trakavica kod susjeda: Opet se sudi Glavašu za ratne zločine…

104
Branimir Glavaš

Zagreb — Dana ponovno počinje suđenje Branimiru Glavašu i drugima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1991. godine. Rasprava će se održati na Županijskom sudu u Zagrebu – javlja Index.hr.

Suđenje ponovno počinje od početka jer je sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila suđenje u novembru 2019. godine, “izabrana za Visoki kazneni sud”.

Sudskim vijećem u ponovljenom suđenju Glavašu i suoptuženicima predsjedat će sudija Dražen Kevrić.

Prethodno suđenje zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januaru 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Tokom ovog procesa umrli su brojni svjedoci, sudionici i odvjetnici, a Glavaš je pritvoren nekoliko puta.

U formalno-pravno gledajući, u ovom trenutku Branimir Glavaš nije osuđeni ratni zločinac iako je to ranije bio. Ostaje vidjeti hoće li po završetku suđenja to ponovno postati ili će ovaj put biti oslobođen.

Branimir Glavaš je jedan od osnivača HDZ-a i početkom devedesetih godina bio je ključna osoba u obrani Osijeka u Domovinskom ratu, isprva formalno s pozicije sekretara Sekretarijata za narodnu obranu općine Osijek. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u decembru 1991. imenovao ga je zapovjednikom obrane Osijeka, a par dana prije toga je dobio i čin bojnika. Na kraju je došao i do čina generala bojnika HV-a te je dobio i sedam državnih odličja.

Tpkom Domovinskog rata su snage pod Glavaševim zapovjedništvom izvršile niz svirepih likvidacija osječkih civila srpske nacionalnosti koje su u hrvatskoj javnosti ostale zapamćene pod nazivima “Slučaj garaža” i “Slučaj selotejp”.

 

(StarMo)