Naslovnica Mostar Traje istraga: Šest predmeta u Tužilaštvu HNK o Aluminiju

Traje istraga: Šest predmeta u Tužilaštvu HNK o Aluminiju

443
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — U Tužilaštvu HNK cijeli tim tužilaca radi na nekoliko predmeta formiranih na osnovu brojnih prijava zbog sumnji u nezakonite i kriminalne radnje protiv članova bivših uprava, kao i nadzornih odbora „Aluminija“ – piše Avaz.ba.

Riječ je o šest predmeta, među kojima su dva oformljena pred samo gašenje „Aluminija“, i to na osnovu prijave članova Udruženja malih dioničara ovog preduzeća.

U Tužilaštvu HNK tvrde kako čekaju izvještaj Finansijske policije Federacije BiH sačinjen po zahtjevu tužilaštva, ali i Federalne vlade. Privedena je kontrola svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja.

Ranije je objavljeno da ke Finansijska policija završila kompletan izvještaj o poslovanju „Aluminija“ te će u dokumentu prema Vladi FBiH biti dostavljeni zaključci.

Prema Tužilaštvu HNK iz Finansijske policije bit će dostavljeni izvještaji o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima.

Važno je istaći da je odlukom Vlade FBiH, „Aluminiju“ produžena “finansijska konsolidacija” sve do konca 2021. godine i sve dok traje taj proces, „Elektroprivreda HZHB“, naprimjer, ne može naplatiti svoja potraživanja od ovog preduzeća, teška skoro 300 miliona KM.

(StarMo)