Naslovnica Život Tragedija: U kamionu 46 mrtvih migranata

Tragedija: U kamionu 46 mrtvih migranata

195
foto: BBC/Getty Images

San Antonio — Najmanje 46 mrtvih migranata pronađeno je u prikolici šlepera u San Antoniju u Teksasu, u jednom od dosad najsmrtonosnijih incidenata u krijumčarenju ljudi duž američko-meksičke granice, izvijestile su tamošnje vlasti.

Vatrogasna služba San Antonija saopćila je da je još 16 osoba pronađenih u prikolici prevezeno u bolnicu zbog toplotnog udara i iscrpljenosti, uključujući četvero maloljetnika. Oni su bili, navodi, BBC, vrući na dodir, prenosi Index.hr.

Vlasti su navele i da su tri osobe u pritvoru nakon incidenta.

Kamion s migrantima pronađen je pokraj željezničke pruge u udaljenom području na južnoj periferiji grada.

Temperatura u San Antoniju, koji se nalazi oko 250 kilometara od meksičke granice, narasla je u ponedjeljak na visoka 39.4 stepena Celzijusa uz visoku vlažnost zraka.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard na Twitteru je gušenje migranata u kamionu nazvao “tragedijom u Teksasu”, a krivicu za smrt svalio je na Bidenovu politiku rekavši da ona “pokazuje smrtonosne posljedice njegovog odbijanja da provede zakon”.

Napisao je i da su predstavnici meksičkog konzulata na putu na mjesto događaja iako nacionalnosti žrtava još nisu potvrđene.

Posljednjih mjeseci zabilježen je rekordan broj prelaza migranata na američko-meksičkoj granici, što je izazvalo kritike na račun useljeničke politike američkog predsjednika Joea Bidena.

U julu 2017. desetero migranata je umrlo nakon što su prevezeni u traktorskoj prikolici koju je policija San Antonija otkrila na parkiralištu Wal-Marta. Vozač je iduće godine osuđen na doživotni zatvor zbog svoje uloge u operaciji krijumčarenja.

(StarMo)