Naslovnica Region “Tradicionalno prijateljski odnosi CG i Turske”

“Tradicionalno prijateljski odnosi CG i Turske”

257

Podgorica — Crna Gora je jako važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu u utorak u Podgorici, i pritom izrazio uvjerenje da će Crna Gora u najkraćem roku postati punopravna članica Europske unije.

“Crna Gora je jako važna za regiju i Evropu, iako je geografski mala zemlja. Crna Gora jako je važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope”, kazao je turski šef diplomatije novinarima nakon što je s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem potpisao sporazume o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima i o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodica članova diplomatskog i konzularnog predstavništva.

Čavušoglu je kazao da je Turska podržala članstvo Crne Gore u NATO i da je u potpunosti podržava na putu ka članstvu u EU te kako vjeruje da će, u slučaju da ne bude nekih drugih političkih prepreka, Crna Gora u najkraćem mogućem roku postati punopravna članica EU, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Ministar Darmanović je kazao da sadržajnu saradnju Crne Gore i Turske potvrđuje i potpisivanje sporazuma o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima u zemljama u kojima Crna Gora nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva, te da je posjeta turskog ministra Podgorici nastavak intenzivnog političkog dijaloga i potvrda tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje, prenose crnogorski mediji.

Darmanović je istakao kako odnose Crne Gore i Turske, koji su osnaženi savezništvom u NATO-u, karakterizira i intenzivna ekonomska saradnja, povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, te kako postoje brojni potencijali za intenziviranje saradnje u oblasti trgovine, poduzetništva, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, kulture.

(StarMo)