Naslovnica Život Toplotni talas: Temperaturni rekordi i u Arktičkom krugu

Toplotni talas: Temperaturni rekordi i u Arktičkom krugu

119

Sarajevo — Intenzivna vrućina u većem dijelu Evrope uzrokovala je junske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike.

Snažni tooplotni talas uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za juni u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stepeni.

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 stepeni Celzijusa, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Evropi. Znatno je viša i od junskog prosjeka od 13 stepeni Celzijusa, prenose hrvatski mediji.

U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 stepeni Celzijusa, a u dijelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37.

Junski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 stepena Celzijusa niža od junskog rekorda od 41 stepen Celzijusa.

Ekstremne vrućine proširile su se na Sjevernu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mjesečnim rekordom od 48,7 stepeni Celzijusa.

S druge strane, Evropu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i putevi u Koruškoj.

U nastavku sedmice očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene gradom i jakim vjetrom.

(StarMo)