Naslovnica Politika Topić: Schmidt će im dati mjesec dana, a onda…

Topić: Schmidt će im dati mjesec dana, a onda…

162
Tanja Topić

Sarajevo — Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH nije se pojavio na prvom službenom sastanku u Predsjedništvu BiH s Christianom Schmidtom, novim visokim predstavnikom u BiH.

O nastavku bojkota rada državnih institucija, ali i sastanku rukovodstva RS-a s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Dnevniku 3 Federalne televizije govorila je politička analitičarka Tanja Topić.

Ističe da je visoki predstavnik na čelu OHR-a kao sastavnog dijela pravnog i političkog sistema Bosne i Hercegovine nezaobilazan faktor koji se neće moći ignorisati i s kojim će se morati dogovarati, te da je Dodikovim nedolaskom na sastanak u Sarajevo poslana loša poruka.

Topić napominje da se i u zaključcima NSRS-a sakrio detalj u kojem stoji da će predstavnici RS-a bojkotirati rad institucija Bosne i Hercegovine – ali ne onda kada je to protivno interesima RS-a. Nije se, kaže, išlo “do kraja”.

Smatra da će Schmidt u narednih mjesec dana ostaviti da se usijane glave ohlade i da će onda razgovarati sa svim predstavnicima u Bosni i Hercegovini, uključujući i predstavnike iz RS-a.

“On je jasno naglasio da je postizanje kompromisa veoma važna stvar i da on mora da se desi u BiH na institucionalnom nivou tako da mislim da će iskoristiti ljetnu pauzu da bi se usijane glave ohladile, a onda će nastaviti da radi. Značajna je i njegova poruka da će djelovati kao političar, ne kao diplomata, što znači da će biti direktan, otvoren i, kako je rekao, neugodan”, navodi Topić, prenosi federalna.ba.

Ocjenjuje da je odluka pozicije i opozicije u RS-u da će blokirati rad državnih institucija dio Dodikove taktike kako bi odbranio svoje i pozicije svoje vladajuće stranke tako što je u prve “borbene redove” isturio građane i opoziciju, uz to insistirajući na “svesrpskom jedinstvu”.

“Pri tome je zloupotrijebio tumačenja i interpretacije odluke koju je donio Inzko, koje se čak ne mogu iščitati ni između redaka, a to su bile one interpretacije prema kojima se čitavom srpskom narodu inputira da je genocidan narod. Na to je upecao i dio građanstva i zaigrao na patriotsku kartu koja mu je do sada uvijek bila garancija za postizanje dobrog rezultata. Prema nekim istraživanjima, njegov rejting je u tom trenutku bio najniži i išao je silaznom putanjom još od lokalnih izbora kad je izgubljena Banja Luka kao utvrda SNSD-a, tako da je opozicija ovaj put bacila pojas za spašavanje Miloradu Dodiku”, ocjenjuje Topić.

Dodaje da se već godinama etiketiranje naroda pokazalo kao dobar i oproban recept, te da se ovdje se politika vodi s vrlo malo razuma i jako puno emocija. Na drugoj strani su, navodi, rezultati takve vladavine: prostor je opustošen, odlaze cijele porodice, korupcija je postala način življenja, a političari nemaju nikakvu viziju, koncept niti rezultat kojim bi se mogli pohvaliti nego nas vraćaju u devedesete i funkcionišu po toj matrici misleći da smo svi zarobljenog uma i da smo svi ostali u devedesetim godinama.

Kad je u pitanju sastanak rukovodstva bh. entiteta RS s Aleksandrom Vučiće, Topić ističe da je došlo je do razmimoilaženja između Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Tiče se imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika gdje je Vučić jasno rekao da će pružiti podršku srpskom narodu u RS-u, ali da se neće konfrontira s njemačkim političarima, te se pohvalno izrazio o Schmidtu, čovjeku kojeg, kako je rekao, dosta dugo poznaje.

Ocjenjuje da je rukovodstvo RS-a već “spustilo loptu” nakon prvih burnih reakcija na odluku Valentina Inzka da izmijeni Krivični zakon BiH.

“Podsjetit ću da je u prvoj reakciji na donošenje Inzkove odluke Dodikova reakcija bila da će proglasiti samostalnu RS ‘pa šta god bude dalje’. On je preko noći ‘povukao ručnu’ jer je izgubio podršku i Aleksandra Vučića, koji je izjavio da je neophodna saradnja Bošnjaka i Srba jer je to budućnost odnosa u regiji”, podsjetila je Topić.

(StarMo)