Naslovnica Politika Tomislavgrad: Usvojili Deklaraciju – Za “opstanak BiH imaju tri načela”

Tomislavgrad: Usvojili Deklaraciju – Za “opstanak BiH imaju tri načela”

433

Tomislavgrad — Ogranak Matice hrvatske u Tomislavgradu u subotu je organizirao skup hrvatskih intelektualaca i predstavnika hrvatskih institucija iz BiH na temu “Unutarnje uređenje BiH” na kojem je usvojena i Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH i demokratskom uređenju BiH.

Potpisnici Deklaracije od svih hrvatskih stranaka i političkih organizacija traže da “odbiju sudjelovanje u izborima”, ako oni budu raspisani po tom, kako kažu, “neustavnom zakonu”.

Uz to, potpisnici Deklaracije mogućnost opstanka BiH kao samostalne, funkcionalne i samoodržive zajednice tri ravnopravna konstitutivna naroda, vide “jedino pod uvjetom poštivanja tri načela”.

Ta načela su da BiH mora ostati cjelovita ali ne unitarna, zatim da treba biti organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske, dok se kao treće načelo spominje da “nacionalne zajednice ne moraju imati teritorijalni kontinuitet”.

Deklaracija je usvojena nakon što je izabrano radno predsjedništvo u sastavu – Mijo Tokić, Mate Kelava, Ilija Protuđer i Anita Martinac.

 

(StarMo)