Naslovnica BiH Tomislavgrad: Džamija umjesto mekteba u Mandinom Selu

Tomislavgrad: Džamija umjesto mekteba u Mandinom Selu

709

Tomislavgrad — Klanjanjem podne-namaza u subotu 28.novembra 2020.godine proklanjana je džamija u Mandinom Selu, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tomislavgrad.

Na mjestu starog mekteba izgrađena je veleljepna i funkcionalna džamija za buduće potrebe džematlija koji su izdašnom finansijskom podrškom dali najveći doprinos u njenoj izgradnji. U sklopu džamije izgrađene su abdesthane sa mokrim čvorovima, gasulhana, divanhana i apartman za imama. Svi radovi su kvalitetno urađeni.

Proklanjavanju su prisustvovali Ismail-ef. Smajlović, izaslanik Reisu-l-uleme, muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, delegacija Crvenog polumjeseca UAE BiH na čelu sa direktorom Aly Mahmoudom, glavni imam MIZ Tomislavgrad Amer-ef. Jugo, imami duvanjskih džemata, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, gvardijan duvanjski fra Sretan Ćurčić, članovi džematskog i građevinskog odbora Mandino Selo, izvođač radova OR Ahmetović Bugojno, te džematlije iz Mandinog Sela i okolnih džemata u broju koji je dozvoljen mjerama Kriznog štaba.

Uz riječi dobrodošlice prisutnima se prvi obratio glavni imam MIZ Tomislavgrad Amer-ef. Jugo, koji se posebno zahvalio Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u BiH za doprinos u izgradnji džamije, zatim Muftijstvu mostarskom, te duvanjskom načelniku Ivanu Vukadinu, i svima ostalima koji su dali doprinos u ovom hairli djelu. Zaželio je da džamija služi svrsi i istakao bogatstvo duvanjske raznolikosti kroz postojanje vjerskih objekata katoličke, pravoslavne i islamske religije, te suživota koji je sveprisutan u duvanjskom kraju.

Zatim se obratio direktor Crvenog polumjeseca UAE u BiH Aly Mahmoud zahvalivši se Uzvišenom Bogu i svima koji su doprinijeli u izgradnji džamije, a posebno donatorki iz UAE Ibtihal Osman Tarmum.

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović se zahvalio svim prisutnima, a posebno se zahvalio direktoru Crvenog polumjeseca UAE u BiH Alyu Mahmoudu, načelniku općine Tomislavgrad Ivanu Vukadinu, te duvanjskom gvardijanu fra Sretanu Ćurčiću.

„Ovi krajevi trebaju sve nas, trebaju i muslimane i pravoslavce i katolike. Ova zemlja treba nas, jer je ova zemlja dobrim djelom ostala bez svojih ljudi. Ali važno je da, gdje god su naši ljudi otišli u bijeli daleki svijet, da imaju taj osjećaj za svoj toprak, svoj zavičaj i da su prepoznali i podržali ovaj projekat“, kazao je muftija. Na kraju svog obraćanja muftija je učinio dovu Uzvišenom Bogu da blagoslovi ovaj hairli dan i da ova Božija kuća služi dobru i miru.

Izaslanik Reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović je u ime uvaženog reisa prenio selame, zahvalio svim učesnicima trajnog hajra, posebno istaknuvši vakifu iz UAE-a, te čestitao džematlijama Mandinog Sela na prelijepoj novosagrađenoj džamiji. „Ovaj dan ćemo pamtiti po tome što smo od katolika imali razumijevanja i podršku u ostvarenju ovoga dobra, dobra koje treba da služi svim ljudima“, kazao je Smajilović.

Na kraju programa su dodijeljene zahvalnice i prigodni pokloni, proučena dova te klanjan podne-namaz.

(StarMo)