Naslovnica Mostar Tokača u Mostaru: Ovoj državi ne trebaju nikakvi mitovi

Tokača u Mostaru: Ovoj državi ne trebaju nikakvi mitovi

335
foto: Fena

Mostar — Projekat Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) “Bosanski atlas ratnih zločina 92-95”, jedinstven projekat dokumentiranja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, predstavljen je u Mostaru.

Ovaj projekat nastavak je “Bosanske knjige mrtvih” koja se bavila istraživanjem ljudskih gubitaka i popisom žrtava ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini krajem prošlog stoljeća.

U “Bosanskom atlasu ratnih zločina”, svojevrsnom digitalnom memorijalu, imena poginulih povezana su s događajima i lokacijama precizno označenim na karti, a sve je popraćeno dostupnim fotografijama, video zapisima, sudskim presudama, izjavama svjedoka.

Prema riječima direktora IDC-a Mirsada Tokače, u izradi “Bosanskog atlasa ratnih zločina” korišteno je više od 700 različitih izvora: razgovori s porodicama, posjeti grobljima, vojne i policijske arhive, sudske presude, baze podataka stranih organizacija i slično.

Tokača je kazao kako cilj ovoga projekta nije stvarati mitove, već upravo suprotno.

“Ovoj državi ne trebaju nikakvi mitovi. Nama trebaju detaljno istražene, provjerljive i dostupne činjenice. Nas ne zanima nikakav mit već potpuno racionalan, argumentiran, činjenični pristup prošlosti i tek onda ćemo hladne glave biti spremni da se s njom suočimo”, poručio je Tokača te dodao kako pri izradi Atlasa nije bilo nikakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj ili vjerskoj, prenosi Fena.

U Atlasu je zabilježeno oko 100.000 imena stradalih, a po Tokačinim riječima, istraživački posao nikada nije gotov i taj popis će se i dalje dopunjavati.

Sljedeća prezentacija projekta planirana je za 12. decembar u Sarajevu nakon čega će svi građani putem interneta imati slobodan pristup bazi podataka “Bosanskog atlasa ratnih zločina”.

(StarMo)