Naslovnica Region Todorić oslobođen optužbi

Todorić oslobođen optužbi

482
Ivica Todorić

Zagreb — Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 miliona eura.

Uz Todorića su u ovom slučaju oslobođeni nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga, te četvrtooptužena Nicole De Rossi, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Hinu.

Todorić koji tokom postupka nije želio sarađivati sa sudom došao je na izricanje presude pa se očekuje i njegova izjava za medije.

Svi optuženici odbacivali su sve što im se stavljalo na teret.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor finansija u koncernu 2013. zloupotrebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske firme za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska firma time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 miliona eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske firme, tužilaštvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je učestvovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od novembra 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno tužilaštvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. septembra.

(StarMo)