Naslovnica BiH “To je posao Tužilaštva BiH”

“To je posao Tužilaštva BiH”

109

Sarajevo — Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je nakon posjete Foči izjavio da je veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, referirajući se na veliki broj murala posvećenih ratnim zločinima.

Ističe da je 20. aprila pročitao na jednom bh. portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metar.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Sarajevu, zahvalio se Inzku, ali je naglasio da to nije njegov posao već Tužilaštva BiH.

Suljagić je u razgovoru za N1 naglasio da je zapravo Inzko ukazao na problem o kojem se već dugo govori kako u Srebrenici tako i u brojnim dijelovima BiH, a to je da je glorificiranje i slavljenje ratnih zločinaca sveprisutno te postalo dio kulturnog koda.

“Slave se djela i ljudi koji su ubijali djecu staru godinu dana. Međutim, za ukazivanje na to nije adresa međunarodna zajednica već Tužilaštvo BiH. Dostaviti na ruke glavne tužiteljice Gordane Tadić koja misli očigledno da slavljenje Ratka Mladića, Radovana Karadžića i drugih ubica i masovnih silovatelja nije krivično djelo i u skladu s tim se ponaša. Ona treba objasniti zbog čega to nije krivično djelo, a jeste kada neko njoj lično napravi neukusnu fotomontažu pa onda koriste mehanizme međunarodne pomoći”, naveo je Suljagić.

(StarMo)