Naslovnica Politika “To bi iziritiralo Čovića”: Sattler navodno blokira odluku o finansiranju izbora!?

“To bi iziritiralo Čovića”: Sattler navodno blokira odluku o finansiranju izbora!?

692

Sarajevo — Nakon što su se pojavile informacije da je namjeru Visokog predstavnika Christiana Schmidta da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, uslijedile su reakcije, javlja televizija N1.

Sattler je navodno naveo kako bi to dodatno iziritiralo lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Politički analitičar i istraživač Jasmin Mujanović kazao je kako je razgovarao sa svojim izvorima koji su ovo potvrdili.

“Imao sam brze razgovore s nekoliko mojih nebalkanskih izvora u Briselu koji prate dešavanja u regiji. Svi su potvrdili istu stvar: ambasador EU u Sarajevu Johann Sattler sprečava OHR u korištenju bonskih ovlasti kako bi se osigurala sredstva. Opasna stvar. Odnos između Sattlera i Čovića je poodavno čudan. Ili je Sattler poput Davida Mcallistera (predsjedavajućeg Odbora za vanjsku politiku EU) regrutovan u utjecajnu mrežu HDZ-a ili vjeruje da se Čović može urazumiti. Kako god, ovaj EU zvaničnik ugrožava institucionalni poredak EU”, naveo je Mujanović.

Na ovo je reagovao je parlamentarac EU Thomas Waitz. Uputio je pitanje Josepu Borrellu, šefu EU diplomatije.

“Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju finansiranja izbora? Josep Borrell, je li to dogovoreno s Briselom? Pozivam Johanna Sattlera da bezuvjetno omogući finansiranje izbora u BiH”, rekao je Waitz.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)