Naslovnica Život “Tihi ubica”: Tromboza i godinu nakon preležanog covida

“Tihi ubica”: Tromboza i godinu nakon preležanog covida

205

Sarajevo/Beograd — Osjećaj gušenja, brzo zamaranje, iznenadni bol u grudima, nedostatak zraka, snažno lupanje srca, nagla promjena boje kože ruku ili nogu (tamno plava ili crna), su neki od znakova, simptoma, koji ukazuju na to da su ugroženi vitalni organi i da je možda došlo do tromboze, odnosno začepljenja krvnih sudova, objašnjava za televiziju Nova.rs pukovnik docent dr. Ivo Udovičić, komandant vojne covid bolnice Karaburma u Srbiji.

Svaki poremećaj rada srca za nekoga ko je preležao koronavirus, znači komplikaciju, piše Nova.rs.

“Tromboza se javlja u covidu, ali i u postcovidu. Do začepljenja krvnih sudova može doći i šest mjeseci, pa čak i godinu dana nakon što osoba preleži covid. Iako virusa više nema u organizmu, ostale su oštećene ćelije koje se nisu obnovile i koje mogu ubiti”, naglašava doc. dr Udovičić, prenosi televizija N1.

Nažalost, ne postoji način da se ovakve posljedice predvide ili preveniraju, jedino što možemo da učinimo je da pratimo naše tijelo i organizam.

“Ako samo posumnjamo da se nešto dešava, moramo se odmah javiti ljekaru i naglasiti da smo preležali covid. Najopasnija komplikacija koronavirusa je začepljenje krvnih sudova, koje uzrokuje tromb. U posljednjih nekoliko mjeseci pojava tromboze povećana je za četiri do pet puta kod pacijenata koji se liječe od covida ili imaju postcovid sindrom. Ako se odmah ne reagira, ova pojava u organizmu brzo uzrokuje smrt”, upozorava doktor Udovičić.

Kod ljudi koji kod kuće preleže covid i imaju blage ili nikakve simptome, može se javiti promjena na krvnim sudovima, a da oni toga uopće nisu svjesni.

“Te promjene mogu dovesti do tromboze i do smrti. Nažalost, to je nešto što ne možemo predvidjeti. Nikakvim medicinskim screeningom ne može se uvidjeti da nastupa tromboza, i zato je postcovid tihi ubica. Čovjek se može osjećati sasvim dobro, ali nikad ne zna kad će se neki od krvnih sudova zapušiti”, naglašava taj sagovornik.

(StarMo)