Naslovnica BiH Tigar: Gdje bi bila Hrvatska da nije bilo nas?

Tigar: Gdje bi bila Hrvatska da nije bilo nas?

288

Sarajevo — U Kninu se danas i sutra obilježava 25. godišnjica vojne operacije “Oluja”. U susjednoj Hrvatskoj, a posebno je to intenzivirano ove godine, “Oluja” se potencira u kontekstu spašavanja “Bihaća koji je trebao postati nova Srebrenica”, Krajine, ali nerijetko se spominje i kao operacija koja je spasila cijelu Bosnu i Hercegovinu, piše Faktor.

Stoga, podsjećamo na prošlogodišnju izjavu pukovnika Armije RBiH Hamdije Abdića Tigra, komandanta proslavljene 502. viteške brigade iz sastava Petog korpusa, i direktnog učesnika borbi.

– Za početak, ako su oni sve oslobodili i spasili nas, zanima me samo ko nas je prije toga tri i po godine spašavao i čuvao?! I ko je čuvao Hrvatsku? Ustvari, mi smo njima sve to vrijeme čuvali ovaj prostor ovdje. Šta bi bilo da smo mi pali? Gdje bi Hrvatska bila danas? Bila bi na onoj liniji Karlovac – Karlobag – Virovitica dolje! Prvenstveno smo mi, Peti korpus, učestvovali u oslobađanju hrvatske teritorije. Mi smo ušli u hrvatsku teritoriju, oslobođali Plitvice, Rakovicu, Korenicu… Naravno, imaju onaj snimak rukovanja koji se uvijek vrti (rukovanje komandanta 5. korpusa, generala Atifa Dudakovića i hrvatskog generala Marijana Marekovića na mostu preko rijeke Korane, 6. augusta 1995. godine, op. a.). Ali nikad se ne govori, ne pokazuje se, a imamo i te snimke gdje smo mi iz Petog korpusa, u Rakovici, Korenici, Plitvica itd.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)