Naslovnica BiH TI BiH: Reforma Izbornog zakona da bude “transparentna”

TI BiH: Reforma Izbornog zakona da bude “transparentna”

115

Sarajevo — Cijeli proces reforme izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini mora biti transparentan, a javnost bi trebalo da bude upoznata sa ponuđenim rješenjima, istakli su iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH).

Pozdravili su intenziviranje napora međunarodne zajednice, prije svega Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na prijeko potrebnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Imajući u vidu važnost reforme cijelog izbornog zakonodavstva, TIBiH naglašava potrebu da se učine dostupnim sve relevantne informacije o procesu pregovora, kao i da se u proces uključe svi relevantni akteri.

“Nedostatak informacija o konkretnim rješenjima, te izostanak relevantne institucionalne rasprave o njihovom pravcu i sadržaju, otvara dodatni prostor za spekulacije, što može narušiti kredibilitet samog procesa, dodatno ga otežati ili čak dovesti do stvaranja dodatnih tenzija”, saopšteno je iz Transparency Internationala BiH.

Iz TIBiH su podsjetili da su od početka cjelokupnog procesa davali konkretne prijedloge u vezi sa unapređenjem integriteta izbora, prije svega kroz osiguranje nezavisnosti izborne administracije, sprječavanje zloupotreba i pritisaka na birače, a u skladu sa relevantnim međunarodnim preporukama.

“Međutim, evidentno je da za reforme i poštivanje međunarodnih standarda, u smislu uspostave integriteta, među predstavnicima vlasti u BiH nema podrške niti interesa, te da su zahtjevi predstavnika vladajućih političkih stranaka usmjereni isključivo na očuvanje ili povećanje sopstvene kontrole nad izbornim procesom, pod krinkom zaštite nacionalnih interesa, proizvodeći u kontinuitetu krize”, naglasili su iz TIBiH.

Kako su naveli, imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je preostalo tek nekoliko mjeseci do raspisivanja Opštih izbora 2022. godine, a zbog prolongiranih blokada i ucjena političkih lidera, sužen je prostor za usvajanje rješenja koja bi mogla predstavljati suštinski napredak ili da bi se mogla osigurati adekvatna procedura njihovog usvajanja. Stoga je, dodali su, neophodno prije svega preduzeti sve mjere za sprečavanje zaprijećenih blokada izbornog procesa, ali i osigurati značajno jači nadzor kroz robusnu misiju posmatranja izbora na svim biračkim mjestima, kao i kroz jačanje monitoringa predizbornog procesa i sprečavanja pritiska na birače.

“Ovo je posebno važno ako se uzmu u obzir nepravilnosti koje su uočene tokom Lokalnih izbora 2020. godine kao i sve agresivniju političku atmosferu i svakodnevne prijetnje od najviših zvaničnika u BiH”, poručili su iz TIBiH.

(StarMo)