Naslovnica Politika TI BiH: Dodik na stranačke skupove odlazi helikopterom Vlade RS

TI BiH: Dodik na stranačke skupove odlazi helikopterom Vlade RS

170
Milorad Dodik

Sarajevo — Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) i lider Savez nezavisnih socijal-demokrata (SNSD), sedam puta je koristio helikopter Helikopterskog servisa Vlade RS za odlazak na predizborne skupove uoči lokalnih izbora 15. novembra, saopštio je Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

˝Od početka izborne kampanje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pojavio se na najmanje sedam predizbornih skupova SNSD čije se mjesto i vrijeme održavanja podudaraju sa destinacijama letova helikoptera AW 119 u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade RS˝, stoji u saopštenju TI BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako navode u Transparencyju, podaci sa portala flightradar24.com i flightaware.com, koji evidentiraju svaki let, pokazuju da helikopter Vlade RS od početka kampanje uglavnom leti tamo gdje se održavaju stranački skupovi SNSD- a.

˝Prvi u nizu održan je 18. oktobra u Srebrenici, Bratuncu i Milićima u organizaciji SNSD-a. Sutradan, 19.10., Milorad Dodik i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, su u svojstvu predsjednika i potpredsjednika SNSD-a posjetili opštinske odbore ove stranke u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini. Helikopter je korišten i 20. oktobra kada je Dodik u ulozi predsjednika SNSD-a posjetio kandidate na lokalnim izborima u opštinama Kalinovik, Foča i Pale˝, navodi se u saopštenju.

Iz Transparencyja navode da je helikopterom Dodik letio i za Brčko, gdje je 23.10. organizovana posjeta štandu SNSD-a na Trgu mladih u Brčkom, te da je na istoj relaciji letio i 24. oktobra, nakon čega se zaputio za Modriču.

Iz TI BiH upozoravaju da je to samo jedan u nizu primjera zloupotrebe javnih resursa za stranačke svrhe koje je zabilježila ova asocijacija kroz monitoring predizbornog perioda, te ističu da je u posljednje vrijeme posebno primjetna zloupotreba službenih vozila za obilaske stranačkih skupova.

˝Ipak korištenje helikoptera Vlade RS za stranačke svrhe je najradikalniji primjer zloupotrebe na koju je TI BiH ukazivao i prethodnih godina, a povodom čega se i u ranijim izbornim kampanjama obraćao Helikopterskom servisu RS sa zahtjevom za informacije u vezi sa svrhom korištenja helikoptera, ali je u odgovoru dobio objašnjenje da se pri korištenju helikoptera posmatra samo koje osobe imaju pravo na njegovo korištenje, dok Helikopterski servis ne kontroliše samu svrhu prevoza˝, navode iz TIBiH.

U saopštenju ističu da već godinama upozorava na potrebu jasnijeg zakonskog regulisanja i uvođenja ograničenja na korištenje javnih resursa u stranačke svrhe i u svrhu predizborne promocije.

(StarMo)