Naslovnica Region The Guardian: Policija RH seksualno zlostavljala Afganistanku

The Guardian: Policija RH seksualno zlostavljala Afganistanku

402
foto arhiva

London — Afganistanska državljanka tvrdi da su je hrvatski policajci seksualno zlostavljali nakon prelaska granice, u jednom trenutku i prijeteći joj nožem, piše u srijedu britanski Guardian.

Britanske novine prenose izvještaj Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o incidentu koji se navodno dogodio 15. februara, na hrvatskoj teritoriji u blizini Velike Kladuše.

U izvještaju piše kako je Afganistanka s još četvero ljudi, među njima dvoje djece, pokušala preći granicu između Hrvatske i BiH, ali zaustavio ih je policajac koji je prema njima usmjerio pušku.

Zatražili su azil, na što su se policajci „nasmijali“, a potom je ona izdvojena zbog pregleda. Guardian piše kako je insistirala da je policajac ne dodiruje „jer je žena i muslimanka“, a to je „haram“, odnosno zabranjeno u islamu, nakon čega ju je policajac ošamario.

Policajac ju je potom navodno dirao po grudima i zadnjici, te joj je naredio da skine sve majice, što je ona odbila. Petero migranata potom je odvedeno policijskim vozilom, nakon čega je policija ponovno udarala Afganistanku, naredila joj da se u potpunosti skine i počela je seksualno zlostavljati, u jednom trenutku joj stavivši i nož na vrat.

Policija je fizički napala i druge migrante iz te grupe, nakon čega im je naređeno da otpješače u BiH, piše Guardian.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)