Naslovnica Region Thaci već u ponedjeljak pred sudom

Thaci već u ponedjeljak pred sudom

135
Hashim Thaci

Haag — Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci pojavit će se prvi put pred sudskim vijećem Suda u Hagu u ponedjeljak, 9. novembra, u 15.00 sati, saopćeno je iz Specijalnog Suda u Hagu.

“Prvo pristupanje sudu Hashima Thacija održat će se na javnoj sjednici. Tokom sjednice za prvo pristupanje sudu, sudija za prethodni postupak provjerava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razumije optužbe za koje se tereti”, saopćeno je iz Specijalizovanih vijeća Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dan kasnije, u utorak, 10. novembra, pred Haškim sudom pojavit će se i Rexhep Selimi, a u srijedu, 11. novembra, Kadri Veseli, takođe optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Thaci je 5. novembra podnio ostavku na čelo kosovske države nakon što je potvrđena optužnica protiv njega koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Nakon Thacijeve ostavke dužnost predsjednika Kosova preuzela je Vjosa Osmani, predsjednica Skupštine Kosova.

U saopćenju iz Specijalnog suda stoji da je specijalizovano tužilaštvo uhapsilo optuženog Thacija 5. novembra, a zatim je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća u Hagu.

Osim Thacija, u istoj optužnici se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti terete i Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi.

Krasniqi je uhapšen dan ranije, odnosno 4. novembra, a Veseli i Selimi su istim avionom prebačeni iz Prištine u pritvorsku jedinicu u Hagu.

(StarMo)