Naslovnica Region Thaci: Svijet šuti o srpskim masakrima na Kosovu

Thaci: Svijet šuti o srpskim masakrima na Kosovu

591
Hashim Thaci

Priština — Poricanje ili tendencija prikrivanja masakra u Račku je ponašanje po mentalitetu Slobodana Miloševića, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaci na 21. godišnjicu od masakra, a prilikom posjete Memorijalnom centru Račak.

U tom mjestu, na oko 40 kilometara južno od Prištine, januara 1999. godine srpske snage počinile su masakr ubivši 45 albanskih civila. Zločin je privukao pažnju međunarodne javnosti, koja je preduzela finalne korake na zaustavljanju masivnog kršenja ljudskih prava na Kosovu, zaključno sa bombardovanjem ciljeva u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Thaci je na memorijalnoj akademiji u Račku u srijedu, 15. januara, izrazio revolt što međunarodna pravda i dan danas, kako je naveo, šuti po pitanju 400 masakara na Kosovu.

“Takvo ponašanje srpskih državnih vlasti je uslijedilo i kao rezultat međunarodne šutnje o masakru u Račku. Predstavnici međunarodne zajednice, u posljednjih 20 godina, osim ambasadora Williama Walkera, nisu došli da posjete mesto masakra. To je bio podstrek za srpske vlasti da poriču masakr u Račku”, kazao je Thaci.

Dodao je da su događaji u Račku senzibilizirali međunarodnu javnost o tome da Srbija sprovodi etničko čišćenje, zločin protiv čovječnosti i genocid na Kosovu, a što je potom zaustavljeno pregovorima u Rambujeu (pregovori dvije strane uz međunarodno posredovanje iz 1999.) i NATO bombardovanjem.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)