Naslovnica Region Thaci pozvao Ramu: Uklonimo granice i carine

Thaci pozvao Ramu: Uklonimo granice i carine

337
Hashim Thaci

Priština — Predsjednik Kosova Hashim Thaci pozvao je albanskog premijera Edija Ramu da “potpiše međudržavni sporazum o uklanjanju granica i carina između Kosova i Albanije”.

Thaci je rekao da je Kosovo spremno ukinuti granicu i carine, navodeći da su Albanci s obje strane granice “braća i ista nacija”.

“Potvrđujem u ime institucija Kosova da je Kosovo – danas, a ne sutra – spremno donijeti odluku o uklanjanju granice, carina i bilo koje druge barijere u odnosu na Albaniju. Od danas ne bi bilo nikakvih barijera između dvije države. Pozivam mog prijatelja Edija Ramu da donese takvu odluku, a ja je spremno čekam”, kazao je Thaci na konferenciji za novinare, prenijela je Beta.

Govoreći o odnosima s Ramom poslije samita u Tirani i brojnih negativnih komentara koji su s Kosova bili upućeni albanskom premijeru, Thaci je rekao da cijeni doprinos svog “prijatelja Rame”.

“Mi smo braća, ne mogu izdati ni interese Albanije ni Kosova, jer obje naše države funkcioniraju kao normalne države, s modernim ustavima i zakonima. Cijenim doprinos premijera Albanije Edija Rame jer je on moj prijatelj po mom izboru. Cijenim njegovu posvećenost miru i stabilnosti”, rekao je Thaci.

(StarMo)