Naslovnica Region Thaci opet neće na “mini Šengen”

Thaci opet neće na “mini Šengen”

434
Hashim Thaci

Priština — Predsjednik Kosova Hashim Thaci neće učestvovati ni na narednom regionalnom sastanku u sklopu ideje ‘mini Šengena’ zakazanom za petak u Tirani.

On se na društvenoj mreži Facebook zahvalio premijeru Albanije, Ediju Rami, na pozivu navodeći da je podrška i recipročna saradnja između Kosova i Srbije prirodna i trajna.

“Međutim, za razliku od Albanije, Kosovo i dalje ima ozbiljne prepreke u konsolidaciji svoje države. Nažalost, glavna prepreka dolazi iz Srbije, koja na sve moguće načine minira naše napore za konsolidaciju naše državnosti”, napisao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Srbija je počinila genocid nad narodom Republike Kosova i danas ne samo da poriče zločine već nastavlja da ne priznaje postojanje naše države. U jednoj takvoj situaciji, pozivi i inicijative o regionalnoj saradnji su potpuno besmisleni”, naveo je on, dodajući da ni Srbija ni BIH ne priznaju Kosovo.

“To znači da ove dvije države ne žele dobro susjedstvo i saradnju sa Kosovom. Prema tome, dok se ne desi recipročno priznanje, ne može biti napretka po pitanju regionalne saradnje”, kazao je Thaci.

(StarMo)